26 Mayıs 2012 Cumartesi

Hemoroid

hemoroid hastalığı
Hemoroid nedir? Anüs ve rektum ve rektum hastalıklarından biri olan hemoroid halk arasında basur olarak bilinmektedir. Hemoroid hastalığı, anüs içindeki hemoroidal toplardamarların zamanla anormal genişleyip kırmızı ve mor torbalar şeklinde dışarı sarkması, bazen aşınıp delinerek dışkılama sırasında sık sık, kanamalar yapması; bazen memelerin aniden pıhtı ile dolup şiddetli ağrı, ödem, iltihaplanma, yaralanma ve ağrı yapması durumudur.

 

Hemoroid Nedenleri

  • Kabızlık;
  • Kabızlık sebebi ile tuvalette uzun süre oturmak ve aşırı ıkınmak;
  • İçki, tahriş edici aşırı acılı gıda tüketimi;
  • Prostat büyümesi;
  • Kolit, proktit, enterit gibi barsak enfeksiyonları;
  • Gün boyu oturmak veya ayakta kalmak;
  • Çok aşırı yorgunluk;
  • Portal hipertansiyon;
  • Yetersiz hijyen, anüs içi hemoroidal damar duvar yapısının doğuştan zayıf olması veya sonradan zayıflayıp torbalanması;
  • Hamilelik myoma uteri, over kisti vb. gibi karın içi büyük urlar;
  • Kronik ökrürük, şişmanlık gibi karın ve damar içi basınçlarını artıran diğer hastalıklar

 

Hemoroid Türleri

2 tür Hemoroid vardı; iç ve dış hemoroid. Çoğu iç hemoroid olup aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

1. derece hemoroid - 1. derece hemoroid hemoroid memesinin yukarı konumda olup, anüs haricine çıkmayıp, ancak anoskop ile içeriye girildiğinde görülebilmesi durumunda söz konusudur. Kendini yalnızca kanama ile belli eder. Lastik bantla bağlama, sklerozan ilaç injeksiyonu, halk arasında lazer olarak da bilinen infirared ışık koagülasyonu gibi konservatif tıbbi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ameliyat gerektirmez. 

2. derece hemoroid - Dışkılama sırasında ıkınınca anüs dışına çıkaıp ele gelen, ayağa kalkınca anal kanal içine çekilip kaybolan, ağrısız, 1 - 3 cm çapında Hemoroid memeleri olup, taharetlenirken çoğunlukla püskürür tarzda veya hızlı damlalar şeklinde kanama yapar.
Tedavisi bağlama, sklerozan ilaç injeksiyonu veya infrared ışık koagülasyonu, cerrahi ile mümkündür.

3. derece hemoroid - İç hemoroid memelerinin kolay bir şekilde anüsün haricine çıkması ve sık sık pıhtı ve ödemle beraber ağrı yapması, üstünde iltihap ve aftlar şeklinde yaraların ve kanlı akıntının olması; içeriye itilmediği sürece anüs dışında kalması veya içeri geç çekilmesi durumudur. 

4. derece hemoroid - Uzun seneler süren kronik kabızlık durumlarında eski iç ve dış hemoroidlerin toplu halde aşağı sarkması, tuvalette veya koltukta çok oturmanın sonucu, memelerin büyük, ağrızsız, sulu, ıslak pakeler halinde anüs haricinde çepeçevre yerleşip temelli olarak kalmasıdır. Genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Eğer cerrahiye engel bir durum varsa, ömür boyu, konservatif tıbbi yöntemlere devam eder ve sürekli bol su, bol sebze, bol meyva alırlar; asla çay,  kola,kahve, rafine gıda ve baharat alınmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder