25 Mayıs 2012 Cuma

Kabızlık Ameliyatla Tedavi Edilebilir mi?

Modern tetkikler ile birbirinden ayrılabilen kabızlık nedenlerinden birçoğu bugün ameliyat ile tedavi edilebilmektedir.

Modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan olan stres, hareketsizlik, düzensiz beslenme ve lifli besin tüketiminin azalması, toplumda kabızlık şikayetlerinin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Kabızlık şikayetleri sinsice başlamakta, uzun yıllar sürmekte, önce ilaçlar ile kontrol edilebilir halde kalmakta ve sonra ilaçlara da direnç kazanmaktadır. Özellikle kadınların ve yaşlıların mağdur olduğu "kabızlık" günümüzde daha geniş bir grubu tehdit etmektedir.

Herhangi başka bir hastalığa bağlı olmadan ortaya çıkan kabızlık, yakın zamana kadar kişinin kaderi olarak değerlendirilmekte ve "kalın barsak tembelliği" adı altında gruplanmakta idi.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, kabızlığın bir çok çeşitleri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Modern tetkikler ile birbirinden ayrılabilen kabızlık nedenlerinden birçoğu bugün ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Kabızlık tedavisinde ameliyatın son çare olduğunu belirtmişlerdir. Özellikle karın tabanı adelelerinin düzenli çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlık ve kalın barsak son kısmının tembelliği sonucu olarak ortaya çıkan kabızlıkta ameliyatla tedavi başarılı sonuçlar vermektedir. Kalın barsağın tümünün tembel olması halinde ve çalışmaması halinde kalın barsağın tamamının da çıkarılması söz konusu olabilmektedir. Ameliyatta çözüm aramak yerine kabızlıktan korunmak daha önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder